mcrblg-header-image

search

Τα λάθη σε θέματα Πυρασφάλειας κοστίζουν ζωές


πυραντοχες πορτες λαθη

Share This:

Μην κάνετε αυτά τα λάθη με τις πόρτες πυρασφάλειας σας

Οι πόρτες πυρασφάλειας σώζουν ζωές. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται να το καταλαβαίνουν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι, καθώς πλέον βλέπουμε πυρίμαχες πόρτες ακόμη και σε χώρους στους οποίους η ύπαρξη τους δεν είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία. Οι πόρτες αυτές κρατούν την πυρκαγιά πίσω τους και τη περιορίζουν σε έναν πολύ συγκεκριμένο χώρο, «αγοράζοντας» έτσι πολύ χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου αλλά και για την κατάσβεση της φωτιάς από την πυροσβεστική. Η σημασία τους για την πυρασφάλεια οποιουδήποτε χώρου είναι απλά τεράστια.

Μπορεί λοιπόν πολλοί να τοποθετούν αυτές τις πόρτες, ακόμη και αν δεν τους υποχρεώνει ο νόμος να το κάνουν, έχοντας καταλάβει την αξία τους, αλλά δυστυχώς κάνουν διάφορα λάθη τα οποία περιορίζουν τον ρόλο μίας πόρτας πυρασφάλειας ή ακόμη χειρότερα «ακυρώνουν» τελείως την ύπαρξη της. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα σφάλματα που πρέπει να αποφύγετε.

Ανοιχτές πόρτες

Οι πόρτες πυρασφάλειας πρέπει να είναι πάντα κλειστές, αλλιώς στην ουσία δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο νόμος απαιτεί να είναι πάντα κλειστές. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να τις έχουν ανοιχτές και ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα τρέξουν πίσω τους και «ο τελευταίος θα κλείσει τη πόρτα.». Τι γίνεται όμως αν ξεσπάσει η φωτιά και δεν την καταλάβει κανείς ή αν απλά εξαπλωθεί πολύ γρήγορα; Τότε η παρουσία της πόρτας πυρασφάλειας δεν θα προσφέρει κανένα απολύτως όφελος. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να αφήνετε τις πόρτες πυρασφάλειας μόνιμα ανοιχτές, όσο άβολο και αν είναι αυτό.

Κλειδωμένες πόρτες

Εδώ περνάμε στο αντίθετο άκρο. Λόγω της στιβαρής κατασκευής τους, πολλοί «μπερδεύουν» τις πόρτες πυρασφάλειας με πόρτες ασφαλείας και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κλειδαριές, βρίσκουν τρόπο να τις κλείσουν και μάλιστα ερμητικά. Συχνά χρησιμοποιούν λουκέτα, αυτοσχέδιες κλειδαριές και σύρτες για να τις κλειδώσουν. Οι πόρτες αυτές υπάρχουν για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ΠΟΛΥ έκτακτη ανάγκη, στην οποία είναι πολύ πιθανό να επικρατεί και πανικός. Φανταστείτε να ξεσπάσει μία πυρκαγιά και ο δρόμος σας για την ασφάλεια να είναι κλειστός επειδή δεν ξέρετε ποιος έχει το κλειδί για την πόρτα πυρασφάλειας! Τόσο οι πυρίμαχες πόρτες όσο και οι έξοδοι κινδύνου, θα πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ξεκλείδωτες!

πυραντοχες πορτες λαθη

Έλλειψη ελέγχου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τοποθετούν μία πόρτα πυρασφάλειας και μετά τη ξεχνούν τελείως, δηλαδή δεν την ελέγχουν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν αν η πόρτα έχει πάθει κάποια ζημιά, αν ανοίγει και κλείνει εύκολα, αν σφραγίζει σωστά και αν γενικά είναι σε κατάσταση να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία σε περίπτωση που η χρήση της θα κληθεί αναγκαία. Οποιαδήποτε προβλήματα στις πόρτες πυρασφάλειας, μπορεί στη κυριολεξία να αναδειχθούν σε θέματα ζωής και θανάτου σε περίπτωση πυρκαγιάς, όσο μικρά και ασήμαντα και αν φαίνονται. Τα καλά νέα είναι ότι οι πυράντοχες πόρτες δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και δεν παθαίνουν εύκολα ζημιές, ωστόσο ένας έλεγχος από ειδικούς κάθε ένα ή και δύο χρόνια, μπορεί να προλάβει δυσάρεστες ή ίσως και θανάσιμες εκπλήξεις.

Τοποθέτηση από μη ειδικούς

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να τοποθετήσουν μόνοι τους τις πόρτες πυρασφάλειας τους ή να εμπιστευτούν τη δουλειά αυτή σε κάποιο γνωστό που «πιάνουν τα χέρια του». Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά την ασφάλεια που προσφέρουν οι συγκεκριμένες πόρτες. Η τοποθέτηση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς, καθώς είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία στην οποία αν γίνουν λάθη, μπορεί η πόρτα να είναι στην ουσία άχρηστη ή ακόμη και επικίνδυνη. Πολλές επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν τη τοποθέτηση στο κόστος της πόρτας ή κάνουν ειδικές προσφορές και τιμές, απευθυνθείτε σε αυτές για να μειώσετε το κόστος τοποθέτησης.

close
Αναζήτηση
search
Μάθε λίγα πράγματα για μένα και το Blog μου
Απευθείας μήνυμα
Please fill in the following form to contact us


Glyfada view from above!!!!! Aerial Video Greece-Athens
Εν λευκώ – Νατάσσα Μποφίλιου / Rockwave festival 2014

Hi, guest!

settings

menu