mcrblg-header-image

search

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην περίοδο της κρίσης


Share This:

image2_02Τώρα που η Ελλάδα περνάει μία πάρα πολύ άσχημη κρίση, πολλοί από εμάς έχουμε μείνει άνεργοι ή αν είμαστε σε μικρή ηλικία, απλά δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια μας, τον οποίο και κάπως πρέπει να εκμεταλλευτούμε, όσο δεν ψάχνουμε για δουλειά τουλάχιστον. Παρά τη κρίση ή ίσως και λόγω της κρίσης, η κάθε λογής καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας προχωράει ακάθεκτη,αυτό ενδυναμώνει τον πολιτισμό μας και μάλιστα μπορεί να πει κανείς ότι αυξάνεται κιόλας.

Αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει κανείς, βλέποντας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν παντού και συνεχώς. Ακόμη και με μία μικρή έρευνα θα συνειδητοποιήσετε ότι τα φεστιβάλ και οι άλλες εκδηλώσεις όχι μόνο δε σταματούν λόγω της κρίσης και της γενικής έλλειψης χρημάτων, αλλά συνεχώς γεννιούνται και καινούργιες, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς καλλιτέχνες να έρθουν σ’ επαφή με το κοινό και να μοιραστούν μαζί του τα έργα και τις ανησυχίες τους. Πολλές μάλιστα από αυτές τις εκδηλώσεις, οργανώνονται και από ανερχόμενους και νέους καλλιτέχνες ή από ομάδες που αποτελούνται από ανθρώπους που αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με τη τέχνη για να «διασκεδάσουν» την ανεργία τους.

Τα είδη των εκδηλώσεων

mylos-xotikonΌπως είπα και πριν, μία απλή έρευνα στο ίντερνετ οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, θα σας φέρει αποτελέσματα για εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκείνη την ημέρα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Πλέον οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και τα φεστιβάλ δεν ανήκουν μόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Ακόμη και τα μικρότερα νησιά και οι μικρές πόλεις έχουν τα φεστιβάλ τους, όπως ας πούμε το φεστιβάλ ταινιών animation στη Σύρο ή το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ φαίνεται να κινούνται γύρω από το κινηματογράφο και τη μουσική. Τα Φεστιβάλ και οι προβολές ταινιών παντός είδους, από μικρού μήκους έως ερασιτεχνικά ντοκιμαντέρ, πλέον δε γίνεται μόνο στα πλαίσια των μεγάλων φεστιβάλ του είδους που γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Θα βρείτε όμως κι άλλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας ή εκδηλώσεις που τιμούν καλλιτέχνες από κάποια χώρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξετε.

Εκδηλώσεις και ανεργία

Μπορώ να μαντέψω τι είναι αυτό που σκέφτεστε πολλοί από σας: «εντάξει ρε φίλε, καλά όλα αυτά, αλλά είμαστε άφραγκοι και άνεργοι. Πώς θα τα παρακολουθήσουμε;». Σας έχω πολύ καλά νέα φίλοι μου! Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι πλέον δωρεάν για τους ανέργους, αρκεί να έχουν ενεργή κάρτα του ΟΑΕΔ ή τους προσφέρουν εισιτήρια σε πολύ μειωμένες τιμές. Με άλλα λόγια, η ανεργία και η αφραγκία δεν είναι πλέον εμπόδιο για όποιου ενδιαφέρεται για τη τέχνη και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, όπως είπα και παραπάνω, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν πολλές καλλιτεχνικές ομάδες οι οποίες ως επί το πλείστον ιδρύονται από άνεργους για άνεργους. Δεν είναι αναγκαστικό να είστε μέλος του ΟΑΕΔ για να συμμετάσχετε, αλλά η συμμετοχή σας θα είναι δωρεάν. Αυτές οι ομάδες όχι μόνο διοργανώνουν συχνά εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλους, αλλά προσφέρουν και μία πολύ ευχάριστη και δημιουργική διέξοδο και απόδραση από την ανεργία και τα προβλήματα της Κρίσης. Αρκεί να βγείτε λίγο από το σπίτι σας ή να ψάξετε λίγο στο ίντερνετ και στα socialmedia. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε δωρεάν και καλλιτεχνικές ομάδες στις οποίες μπορείτε να γίνετε μέλος.

Λένε ότι η κρίση και οι δυσκολίες γεννούν τη τέχνη. Δεδομένων των δυσκολιών που περνάμε και των πολλών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που γίνονται παντού, μπορώ να πω ότι αυτή το ρητό μάλλον αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη πραγματικότητα. Ποιος ξέρει, μπορεί η τέχνη να είναι το μόνο θετικό προϊόν αυτής της κρίσης. Άλλωστε, μέσα σε όλα τα κακά, υπάρχει και κάτι καλό, όπως λένε.

close
Αναζήτηση
search
Μάθε λίγα πράγματα για μένα και το Blog μου
Απευθείας μήνυμα
Please fill in the following form to contact us


Glyfada view from above!!!!! Aerial Video Greece-Athens
Εν λευκώ – Νατάσσα Μποφίλιου / Rockwave festival 2014

Hi, guest!

settings

menu