mcrblg-header-image

search

Πολιτισμός


Share This:

texni-politismosΗ Ελλάδα ως γνωστόν, εδώ και χρόνια περνά μία οξεία και πρωτοφανή οικονομική κρίση, πράγμα που σημαίνει πως «το ταμείον είναι μείον». Όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι ο Έλληνας έχει λιγότερα λεφτά στη τσέπη του, είχε άμεσες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο τα ξοδεύει. Οι πολυτέλειες έπρεπε απλά να κοπούν για να συνεχίσει η καθημερινή διαβίωση σωστά. Δυστυχώς, στη χώρα μας ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια και όχι ανάγκη κι έτσι ήταν από τα πρώτα έξοδα που κόπηκαν, τόσο από τον κρατικό όσο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αρκεί μία βόλτα στη πόλη για να καταλάβει κανείς πόσο έχει υποφέρει ο πολιτισμός από τη Κρίση. Πολλά σινεμά και θέατρα έχουν βάλει λουκέτο, το ίδιο και πολλά και διάσημα βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία. Η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός, φαίνεται πως είναι πολύ ακριβά πλέον για τον μέσο Έλληνα, ο οποίος προτιμά να «κατεβάζει» έστω και παράνομα μουσική, ταινίες και βιβλία στον υπολογιστή του.

theatro-aithousa-theatrouΗ μείωση του πιθανού κοινού, έχει επηρεάσει και τον τρόπο που «δουλεύουν» και οι διάφοροι φορείς πολιτισμού που παραμένουν όρθιοι στα πόδια τους. Τα θέατρα ας πούμε πλέον, επιλέγουν λίγες παραστάσεις και κυρίως αυτές που θα έχουν απήχηση στο ευρύ κοινό. Εννοείται πως προτεραιότητα έχουν τα «φθηνά» έργα, όπως για παράδειγμα οι επιθεωρήσεις. Ο μόνος τρόπος για να βγει ένα πρωτότυπο έργο σε κάποιο θέατρο, είναι να το υπογράφει κάποιος γνωστός συγγραφέας, όπως το δίδυμο Ρέππα – Παππαθανασίου, που σχεδόν σίγουρα θα φέρει κόσμο στα ταμεία.

Ακόμη και οι συναυλιακοί χώροι έχουν «μεταλλαχθεί». Πλέον δεν γίνονται συναυλίες με την πραγματική έννοια του όρου, αλλά μετατρέπονται σε μπουζούκια, προκειμένου να γεμίζουν πιο εύκολα, Σε ότι αφορά τους ξένους καλλιτέχνες, αν και είχαμε κάποιες σημαντικές «επισκέψεις» τα τελευταία χρόνια από γνωστά ονόματα όπως οι Kasabian και η Lana Del Rey σε συναυλίες και φεστιβάλ, αυτές γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλλον στο τέλος οι μόνοι που θα πας έρχονται θα είναι οι Scorpionsγια την 41545η αποχαιρετιστήρια συναυλία τους. Ακόμη και διάσημα φεστιβάλ όπως το Rockwave έχουν «μπασταρδευτεί» προκειμένου να «τραβήξουν» όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Στο Rockwave για παράδειγμα, εμφανίστηκαν η Νατάσα Μποφίλιου και ο Χαρούλης.

techni-politismos-kai-exousiaΕννοείται πως οι κρατικές χορηγίες αλλά και οι κρατικοί φορείς πολιτισμούς πάνε επίσης κατά διαόλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο οποίο γίνανε απολύσεις και απειλούνταν μέχρι και με κλείσιμο. Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχάσουμε και τη περίπτωση της ΕΡΤ, την οποία και η Κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε στη κυριολεξία μέσα σ’ ένα πρωί.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κόσμος αγαπά τον πολιτισμό και κάνει ότι μπορεί για να έρχεται σ’ επαφή μαζί του. Θεατρικές ομάδες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ομάδες φωτογραφίας ή και κινηματογράφου ξεπηδούν κυριολεκτικά σαν να μανιτάρια. Άλλες φορές στηρίζονται από Δήμους, Περιφέρειες και άλλους φορείς, ενώ πολλοί είναι κι αυτοδιαχειριζόμενοι, δημιουργούνται δηλαδή από ανθρώπους που αγαπούν τη τέχνη και τον πολιτισμό και θέλουν να μοιραστούν την αγάπη τους και με άλλους. Τέλος, πολλές ομάδες και άλλες προσπάθειες προώθησης πολιτισμού γίνονται και μέσα από το internet με τη χρήση blogs, sitesόπως το YouTube αλλά και μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram.

Όπου υπάρχει επιθυμία και λαχτάρα για τέχνη και πολιτισμό, υπάρχει κι ελπίδα!

close
Αναζήτηση
search
Μάθε λίγα πράγματα για μένα και το Blog μου
Απευθείας μήνυμα
Please fill in the following form to contact us


Glyfada view from above!!!!! Aerial Video Greece-Athens
Εν λευκώ – Νατάσσα Μποφίλιου / Rockwave festival 2014

Hi, guest!

settings

menu